ZOLEO Életmentő történetek

ZOLEO Életmentő történetek

SOS élmények ZOLEO közösségünkből

A ZOLEO-felhasználók a világ minden táján számítanak eszközeik biztonságára és csatlakoztathatóságára. Abban az esetben, ha vészhelyzet a mobil lefedettségen kívül történik, az SOS gomb biztosítékot jelent a felhasználó számára, hogy hozzáférhet a segítséghez – függetlenül attól hol tartózkodik. Ha vészhelyzetben kellett használnia a ZOLEO SOS gombját, szívesen hallanánk történetét. Írjon nekünk a zoleorescue@zoleoinc.com címre.

A magányos túrázó felszerelése el van söpörve

Te Araroa Trail, New Zealand

„Nehéz volt beismerni, hogy segítségre van szükségem, de miután aktiváltam az SOS-t, hatalmas kő esett le a szívemről.”

Egy öt kilométer széles mederen átkelve Livia elvesztette az egyensúlyát és elvitte az áramlat. Sikerült visszajutnia a partra, de a sátra, a vízszűrő és a túrabotok gyorsan elvesztek. Mivel a vízszint az eső miatt tovább emelkedett, Livia nem tudta tartani magát a rudak nélkül. A változó körülmények miatt aggódva aktiválta az SOS gombot a ZOLEO-ján. Egy órán belül megérkezett a segítség. Livia nem sérült meg, de biztonsági okokból ki kellett menteni a területről.

Jégbarlang összeomlik a túrázók felett

Maple Ridge, British Columbia

“Kétségtelen, a ZOLEO megmentette a napot.”

Miután megcsodálták az Evan’s Valley hatalmas jégbarlangját egy csoport túrázó elindult, hogy teljesítse a fárasztó négyórás utat visszafelé. A távolból kiabálást hallottak a barlangba utánuk behatoló csoporttól. Visszarohantak, és látták, hogy a barlang beomlott. Ahogy a teteje beszakadt, hatalmas jégszilánkok záporoztak a három túrázóra, amitől súlyos fej- és lábsérüléseket szenvedtek. Laura azonnal fogta ZOLEO készülékét és megnyomta az SOS gombot. Mindhárom sérült túrázót helikopterrel elszállították a helyi kórházba, és teljesen felépültek.

Az evező felborul a fagyos vízben

Iowa River, Iowa

„Ha nincs a ZOLEO-nk, ÓRÁKBA tellett volna amíg segítséget kapunk.”

Három evezős, akik kajakozásra indultak fel az Lowa folyón, hálásak, hogy “minden esetre” kölcsönkérték egy barátjuk ZOLEO készülékét. Az edzés és a felkészülés ellenére mindössze 20 mérfölddel az útjuk előtt a csoport két tagja akadályba ütközött (kidőlt fa), aminek következtében az egyik kajak felborult a fagyos vízben. Mindnek sikerült partot érnie, de elkezdődött a hipotermia. Gyorsan gondolkodva megnyomták a ZOLEO készülék SOS gombját. 20 percen belül az elsősegélynyújtók a GPS-koordináták alapján meghatározták a pozíciót, drónt vetettek be, hogy meghatározzák a pontos helyzetüket.

Furcsa balesetet szenvedett egy motorosszán

Sicamous, British Columbia

„Ez a nap alakulhatott volna rosszabbul is, de ZOLEO-nak köszönhetően jól végződött. Hibátlan élmény volt.”

Chris lassan fordult motoros szánjával és nem számított arra, hogy a levegőben találja magát. Miután leérkezett nekiütközött valaminek, ami a friss, három méteres hóréteg alatt volt. Leszálláskor látta, a bokája súlyosan megsérült. Szerencsére lovastársánál volt egy ZOLEO készülék és SOS segítséget hívott. Egy órán belül megérkezett egy mentőhelikopter a SAR-elhárítókkal és Chris-t a kórházba szállították. Megműtötték, lemezt és több rögzítőt tettek a bokájába. Alig három hónappal később Chris visszatért az ösvényekre.

Természetjárás, 30 láb magas vízesés

Rogers Pass, British Columbia

„Úgy vásároltam meg ZOLEO készülékemet, hogy soha nem kell majd használnom az SOS gombot. Hihetetlen, hogy már aznap elveszítettem volna apámat a SAR segítsége nélkül.”

Még a legtapasztaltabb túrázók is bajba kerülhetnek. Stevie a Rogers Pass-hágón áthaladva nem gondolta, hogy a nap katasztrófával fog végződni. „Apám 50 éve lelkes túrázó. Nem ez volt az első kihívást jelentő mászásunk” – magyarázza. Csak egy rossz lépés kellett ahhoz, hogy Stevie apja 30 métert zuhanjon, ami többszörös összetett töréseket, vágásokat és zúzódást eredményezett a vállán, és az esés miatt csontjainak nagy része eltört. A ZOLEO készülék SOS gombjának megnyomása után 15 percen belül helikopter érkezett, hogy apját kórházba szállítsa.

A héttagú családot kint megfagyva találták

Utah hátország

“ZOLEO literally saved lives. It was worth every penny.”

„A ZOLEO szó szerint életeket mentett meg. Megér minden pénzt.”

Egy héttagú család fagyoskodott egy meredek, keskeny ásott úton, ez volt az utolsó dolog, amivel Jeff szeretett volna találkozni hazafelé egy vadászatról. A szerelékük lecsúszott a jeges útról, alig támasztotta meg egy fa, ami megakadályozta, hogy leguruljon a szikláról. Nem volt más választásuk, mint kiüríteni a teherautót, összebújni, melegedni a 12°F-os időben jól betakarózva a kabátjukkal. ZOLEO segítségével Jeff felvette a kapcsolatot a rendőrséggel, hogy blokkolják az utat a kanyon alján, mivel tudta, hogy hajnalban több vadász indul majd felfelé. Jeff bevitte az egész családot az autójába, és a kétórás utat visszavezette a városba. Egész idő alatt egyetlen járművet sem láttak.

Homokviharban mentett utazó

Skógar, Iceland

„Nagyon hálás vagyok ZOLEO-nak és a kutató-mentő csapatnak, hogy kimentettek a veszélyes helyzetből.”

Jeremy-t Izlandon való utazás közben egy homokvihar fogta el, melynek széle több mint 85 mérföld/óra sebességgel fújt. A szabadban rekedt néhány órára a legközelebbi várostól. Nagy sziklák mögé húzódott és megnyomta az SOS gombot a ZOLEO készülékén. Azonnal progresszív SOS frissítéseket kapott a ZOLEO alkalmazáson keresztül. A helyi SAR-csapat órákon belül megérkezett a pontos helyére, hogy visszavigye őt biztonságba.

Elk Hunter diabéteszes vészhelyzetben szenved

Glenwood Springs, Colorado

„Mielőtt azt gondolnád egy műholdas kommunikátort cipelni felesleges, ha nem lett volna nálam a ZOLEO aznap, a barátom meghalt volna.”

Egy nyolcnapos jávorszarvasvadászat során a Colorado-hegységben a ZOLEO-t használó Stan barátja megbetegedett olyan tünetekkel, amelyek gyorsan súlyosbodtak és nem tudott felállni. Mivel nem tudott visszajutni a mérföldekkel távolabbi teherautójukhoz, Stan megnyomta a SOS gombot a ZOLEO készülékén. Négy órán belül megérkeztek a SAR önkéntesei, hogy elvigyék barátját a kiindulási pontra, ahol mentőautóval kórházba szállították. A helyzetet cukorbeteg sürgősségnek minősítették és helikopterrel szállították egy másik kórházba. Négy napos kezelés után teljesen felépült.

Túrázó bokatörést szenved

Vancouver Island, British Columbia

„A ZOLEO-m lehetővé tette, hogy sokkal gyorsabban kapjak segítséget, mint egyébként lehetett volna.”

Ken a SAR önkéntese találkozott egy nővel, akinek súlyosan megsérült a bokája, és nem tudta tovább folytatni a túráját. A csoportjában senkinek sem volt elsősegélynyújtó képzése vagy műholdas kommunikátora. „Megdagadt, és kezdett feketévé válni” – emlékszik vissza Ken. Tekintettel a sérülés súlyosságára, Ken ZOLEO-val SMS-t írt feleségének és kérte feleségét lépjen kapcsolatba a Parks Canada helyi SAR-csapatával, hogy koordinálják az evakuálást. 15 percen belül minden kritikus információt továbbítottak a kiérkező mentőknek, beleértve a csoport pontos GPS-koordinátáit és a sérülés részleteit. Két órán belül megérkezett a SAR, és biztosította, hogy megkapja a teljes felépüléshez szükséges orvosi ellátást.

Síelő elesett és súlyosan megsérült

Kelowna, British Columbia

„A ZOLEO a nap legfontosabb eszköze volt.”

Amikor a COSAR önkéntes Karen síelt, nem számított arra, hogy egy másik síelővel találkozik majd aki egyedül, hanyatt fekve vár segítséget. Súlyos felső végtagsérülést szenvedett elviselhetetlen fájdalmaik között. Karen megnyomta az SOS gombot a ZOLEO készülékén. „Lenyűgözött, hogy milyen gyorsan megtaláltam” – mondja Karen. „Azonnal felvették velem a kapcsolatot a ZOLEO alkalmazáson keresztül, és megerősítették, hogy megkapták a riasztásomat.” Karen a ZOLEO-jával üzenetet küldött egy ismerősének, akinek volt egy hókotrója, valamint a SAR-csapatának. Szerencsére a barát segített a sérült síelőt a biztonságos helyre szállítani, ahol a COSAR csapata várta.

Lóról leesett nő

Kananaskis, Alberta

„A fájdalom ellenére megnyugtatott a tudat, hogy úton van a segítség.”

Miután Trish leesett egy lóról agyrázkódást szenvedett, eltörtek a bordái, megsérültek a gerincén lévő keresztirányú csontozatok. Nem tudott megmozdulni. Szerencsére barátja talált a közelben ZOLEO felhasználót, Susant, aki SOS jelzést tudott indítani a nevében. Trish ismét eszméleténél volt, hallotta az érekző infromációkat ZOLEO alkalmazáson keresztül, tudta, hogy hamarosan segítség érkezik. Mentőhelikopterrel szállították kórházba, azóta teljesen felépült.

A túrázó kiszáradástól szenved

Lake Powell, Utah

„Hoztam két gallon vizet, azt hittem ennyi bőven elég lesz. Nem volt elég.”

Mire Brax és barátja 24 kilométeres túrájuk feléhez értek, vízkészletük nagy részét elfogyasztották. Másnap reggel elindultak visszafelé. „Már szomjas voltam és próbáltam beosztani azt a keveset, ami maardt” – meséli. „Miután körülbelül 3dl víz maradt, kezdtem rendkívül fáradt lenni.” Annak ellenére, hogy sok vizet ivott az elmúlt napokban Brax kiszáradt. Tudta, hogy nem bírja ki azt a több órát, amíg visszatér a tűző napon, és megnyomta az SOS gombot a ZOLEO készülékén. A SAR egy órával később megérkezett a pontos helyére és ellátták őt valamint visszavitték a túraútvonalhoz.

Rossz időben mentett hegymászók

Kananaskis, Alberta

“Megnyugtató volt, hogy egész idő alatt velünk volt “valaki”. A válaszadónk végig velünk volt.”

A Northover Ridge Loop túrázása közben David és Sue lábai alatt az ösvény eltűnt ahogy a hó tovább mélyült. Hamarosan erős szél és jégeső kerekedett. Felmásztak de nem láttak mást, mint meredek, szaggatott, hóval és jéggel borított sziklákat a túloldalon. A páros SOS jelzést indított a ZOLEO eszközével, aminek segítségével azonnal kapcsolatba kerültek a Global Rescue-val. Mivel a házaspár tudván, hogy a kutató és mentő csapatok nem tudnak biztonságosan leszállni a hegyre, a házaspár visszament a völgybe, ahol épp egy helikopter érkezett. Rövid repülés után a Felső Kananaskis Trail Head-nél található helikopter-leszállóhelyre kerültek, ahol aznap reggel elkezdték a túrát.